Nieuw hoogtepunt!

Al maandenlang wordt hard gewerkt aan de opbouw van het broedhuis voor pootvis in het kader van het project Zeeboerderij op het land, gefinancierd door het Waddenfonds. Dit gebeurt in het kweekcentrum van onze kennispartner BlueLinked in Hazerswoude-dorp. De uitgroeifaciliteit voor de kweekvis komt op Texel; eveneens een mega-klus waarmee we gaan beginnen zodra het broedhuis operationeel is.

 

Aankomst kweekbakken

Vandaag een letterlijk hoogtepunt: de enorme kweekbakken worden afgeleverd, wat voor de medewerker van Kemeling Kunststoffen een hele belevenis is. 'Ik ruik de zee!' roept hij enthousiast nadat hij de vrachtwagen voor het kweekcentrum van BlueLinked in Hazerswoude-dorp heeft geparkeerd. 'Voor zover ik weet hebben we bij Kemeling nog nooit materiaal aangeleverd om vis in te kweken.'

Zwevend door de lucht

Hangend aan spanbanden worden de kweekbakken stukje bij beetje het kweekcentrum binnen geloodst. De bakken zijn 10,5 meter lang en bijna 1,3 meter breed. De binnenkomst via het openstaande rolluik is een peulenschil. Het echte passen en meten komt pas daarna.

Manoeuvreren

In het 'voorportaal' van de klimaatruimte is voldoende ruimte om met steekwagens de kweekbakken stuk voor stuk in de juiste positie te manoeuvreren. Maar de steekwagens moeten op de grens van de klimaatruimte blijven staan, om de nieuwe vloer niet te beschadigen. Hoe vervoer je dan een bak van ruim 500 kilo naar zijn uiteindelijke bestemming?

‘Hovercraft’-hulpstuk

Dat gebeurt door gebruik te maken van een 'hovercraft'-hulpstuk: een plaatje met een rubber band waarin via twee gaatjes lucht naar buiten kan ontsnappen. Door de plaatjes met de rubber band naar omlaag onder de kweekbak te plaatsen en aan te sluiten op een generator, wordt een flinterdun laagje lucht tussen de vloer en de bak gecreëerd als 'drager'. In goed overleg worden de generatoren in de kweekbak geplaatst om tijdens het transport de 'hovercraft'-hulpstukken van lucht te kunnen blijven voorzien. Het werkt uitstekend.

Passen en meten

Stukje bij beetje wordt de kweekbak de klimaatruimte binnen gereden. De bak zelf past prima door de deur, maar omdat in de klimaatruimte palen staan is het zorgvuldig passen en meten om alles op zijn plek te krijgen. In totaal komen vier kweekbakken in de klimaatruimte, waarvan twee bakken zijn bedoeld voor het project Zeeboerderij op het land.

De speciale bakken voor circulaire viskweek zijn ontworpen door BlueLinked in samenwerking met NL+Engineering en op maat gemaakt door de firma Kemeling Kunststoffen uit Naaldwijk.

 
Vorige
Vorige

Stage lopen voor circulaire viskweek - deel 3

Volgende
Volgende

Stage lopen voor circulaire viskweek - deel 2