Ons team        

Wij willen bijdragen aan een gezonde relatie tussen mens en zee

Met een geschiedenis die teruggaat naar 1995 en een formele oprichting in 2011, is Oceans at Work een koersvaste partner in actief natuurherstel. Het is onze wens dat kennis en innovatie bijdragen aan het herstel van de balans tussen mens, dier en blauwe planeet. Zonder winstoogmerk, ruimhartig en zonder eigenbelang. Ga mee op reis om te zien waar we vandaan komen. Stap jij ook aan boord om mee te schrijven aan de toekomst?

Hoe het begon

In 1983 leerden Michaël Laterveer en Manon de Beer elkaar kennen tijdens de studie biologie in Leiden. Twee jaar later waren ze een ‘setje’ en vertrokken ze naar Groningen voor de specialisatie zeebiologie. Vele studiereizen later - naar Sri Lanka, Tanzania en Indonesië - vonden zij na hun afstuderen niet hun draai in Nederland. In 1994 vertrokken Michaël en Manon voor een jaar naar Australië (zie foto) en Nieuw-Zeeland, waar zij meewerkten aan koraalrifonderzoek en onderzoek naar de impact van diepzeevisserij. Bij terugkeer in Nederland waren zij vastbesloten te emigreren naar ‘down under’ om zich te wijden aan zeeonderzoek. Totdat twee onverwachte droombanen in Nederland hen wisten hier te houden.

1995 - Diergaarde Blijdorp en Naturalis

In 1995 ging Michaël werken bij Diergaarde Blijdorp, waar hij als zeebioloog en curator bijdroeg aan de totstandkoming van het Oceanium. Datzelfde jaar vond Manon haar droombaan bij museum Naturalis - toen nog het Nationaal Natuurhistorisch Museum - in Leiden. Via verschillende projecten kwam zij te werken bij de tentoonstellingsafdeling als inhoudsontwikkelaar.

Michaël ontwikkelde zich tot expert in het kweken van zeedieren, van zeepaardje tot oorkwal. De wereld van de publieke aquaria bracht hem inzichten die hij tevens wilde toepassen in de aquacultuur. Daarmee wilde hij de wetten van de natuur combineren met het kweken van vis voor consumptie en tegelijk bijdragen aan natuurbehoud. De behoefte om als mens een wederkerige relatie met de natuur te hebben - dus niet alleen te nemen maar ook te geven - werd zijn drijfveer.

2011 - Oprichting Stichting Oceans at Work

In 2011 verliet Michaël Diergaarde Blijdorp om voor zichzelf te beginnen. Zijn zienswijzen waren te breed om binnen de wereld van de publieke aquaria ruimte te geven. Zijn bedrijf BlueLinked werd de plek voor het ontwikkelen van innovaties in het kweken van zeeleven en Michaël wist een groot netwerk op te bouwen van gelijkgestemden, waaronder veel opleidingen en studenten.

Intussen was ook Manon voor zichzelf begonnen, als freelance tekstschrijver en redacteur. In hetzelfde jaar dat BlueLinked werd opgericht, zetten Michaël en Manon hun handtekening onder de akte van Stichting Oceans at Work. De basisgedachte van de ANBI-stichting was dat kennis en innovaties die uit BlueLinked zouden voortkomen, ten goede zouden komen aan het grote geheel. De drive van wederkerigheid kreeg hiermee vorm, zonder direct een concrete invulling te kunnen geven omdat BlueLinked nog in de kinderschoenen stond.

2021-2023 Zeeboerderij op het land

In 2021 ontstond een geweldige kans om Stichting Oceans at Work daadwerkelijk aan het werk te zetten. Een subsidieaanvraag bij het Waddenfonds, samen met projectpartners Blauwe Polder en Salt Farm Foundation, werd gehonoreerd en concrete stappen konden worden gezet om het gedachtegoed van Michaël concreet te maken met de Zeeboerderij op het land. BlueLinked was hierin kennispartner van Stichting Oceans at Work, en het kweekcentrum van BlueLinked (Hazerswoude-dorp) was de plek waar de circulaire viskweek van de grond kwam, onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek en haalbaarheidsstudies, uitgevoerd door medewerkers en tientallen studenten.

Het bestuur van Stichting Oceans at Work (zie hieronder) werd uitgebreid om de arbeidsintensieve projectperiode in goede banen te leiden. In 2023 werd het project succesvol afgerond. Het bestuur bleef, bevlogen om te willen bijdragen aan de missie van de stichting.

2023-2024
Spin-offs

Na het project Zeeboerderij op het land gingen de ontwikkelingen snel. Stichting Oceans at Work had - dankzij de subsidie van het Waddenfonds - twee innovatieve kweeksystemen kunnen realiseren naar de visie van BlueLinked. Volgens de regels van de natuur werkt het systeem als een ‘mini-zee’ op het land, speciaal geschikt voor het grootbrengen van vislarven en ander kwetsbaar zeeleven. Sinds 2023 is TinyOcean een spin-off van deze innovatie.

Een andere innovatie die direct voortkomt uit deze mini-zee is de zogenoemde ReefBooster: een handzame structuur, bedoeld om met actief natuurherstel een ‘boost’ te geven aan bijvoorbeeld oesterriffen op plekken waar deze van nature wel thuishoren maar door menselijke activiteiten of andere oorzaken zijn verdwenen. Ook hier speelt de ‘mini-zee’ een sleutelrol: hierin worden de oesterlarven of andere rifbouwende zeedieren gekweekt om zich vervolgens als larve vast te zetten op de ReefBoosters, waarna deze op gewenste plekken kunnen worden ‘uitgezaaid’ in zee. Na deze kickstart kan de natuur zonder tussenkomst van de mens zijn werk doen: actief natuurherstel in optima forma.

2025 - Ecosysteem Actief Natuurherstel

Recent heeft Stichting Oceans at Work opnieuw een stap voorwaarts gezet. Als initiatiefnemer en in nauwe samenwerking met kennispartner BlueLinked en gerenommeerde marktpartijen, willen we met het bouwen van een Ecosysteem Actief Natuurherstel de mogelijkheden creëren om kennis en innovatie in te zetten voor het grote geheel, samenwerking te versterken en innovatie te faciliteren. We zien dit als een cruciale ontwikkeling om onze missie ‘breng de wildernis terug in zee’ samen met iedereen die ons blauwe hart deelt, dichterbij te brengen.

Hoe deze tijdlijn zich verder gaat ontvouwen? Jij kunt hier onderdeel van zijn door ons werk te steunen.

Het team van Stichting Oceans at Work