Circulaire viskweek            

Foto: Wim van Egmond

Gezonde zeevis kweken voor een groeiende wereldbevolking

We leven op het land, maar kunnen niet zonder de zee. Oceanen zorgen voor zuurstof, ze regelen het klimaat en zitten barstensvol met leven. Het zeeleven is een gezonde eiwitbron voor de groeiende wereldbevolking. Maar we willen de zeeën niet te veel belasten, daarom moet vis ook worden gekweekt. Hoe kan dat op de beste manier voor mens, dier en planeet?

De productie van vis heeft nu al een veel kleinere ecologische voetafdruk dan die van kip, varken of rund. Dus voor de stijgende behoefte aan dierlijke eiwitten, is vis de beste keuze.

Een nieuwe kijk
op viskweek

Bij Oceans at Work werken we aan een duurzame kijk op vis kweken. Want het is nodig om zeevoedsel op een andere manier te gaan produceren: natuurlijk, lokaal en diervriendelijk.

Daarbij willen we tegelijk iets terugdoen voor de oceanen. Door de kweekvis deels uit te zetten in zee, willen we bijdragen aan actief natuurherstel. Met circulaire viskweek snijdt het mes aan twee kanten: duurzaam werken aan de eiwittransitie en aan actief natuurherstel.

We spannen ons in om de nieuwe generatie in dit gedachtegoed mee te nemen. Want het gaat om de toekomst van hun leefwereld.

Innovatieve technologie

Dankzij duurzame samenwerkingsverbanden biedt Oceans at Work toegang tot innovatieve technologieën zoals TinyOcean®, een kweeksysteem dat bijdraagt aan de regeneratieve kracht van de oceanen en dat onder meer kan worden ingezet voor circulaire viskweek. Kijk voor meer informatie op de website van onze kennispartner TinyOcean.

Verduurzamen van de hele keten

Elke schakel in de visketen kan duurzamer dan het nu is. Alleen wanneer we volop innoveren en alle schakels verduurzamen, komen we tot een toekomstbestendig stukje vis. In deze animatie maak je kennis met alle schakels waaraan wij met partners willen samenwerken om van circulaire viskweek de norm te maken.