Rifherstel
Terugkeer van de oesterriffen
Het herstel van oesterriffen is een concreet voorbeeld van actief natuurherstel. Oceans at Work werkt mee aan innovaties en projecten die de terugkeer van deze belangrijke bio-bouwers mede mogelijk maken.
Grootschalig oesterrifherstel
Voor 1900 bestond 30 procent van de Nederlandse Noordzee uit oesterrifen. Deze zijn nu vrijwel volledig verdwenen, deels als gevolg van de bodemvisserij maar ook door een parasitaire ziekte (Bonamia).
Met het uitsterven van de platte oester in de Noordzee werd ook een bijzonder belangrijk habitat weggevaagd. Deze schelpdieren zijn zogenoemde bio-bouwers en creëren met hun riffen een leefgebied voor veel andere zeebewoners, waaronder soorten die van belang zijn voor de visserij. Ook spelen platte oesters als filteraars een belangrijke rol in de waterkwaliteit en helderheid van het water. De bijdrage die de platte oester levert aan een gezonde Noordzee toont aan hoe belangrijk het is om de oesterriffen te herstellen.
Naast de vele initiatieven die er al zijn om oesterriffen terug te brengen, zoeken we bij Oceans at Work naar innovatieve manieren om dit veilig en grootschalig te kunnen doen.
Innovatieve technologie
Dankzij duurzame samenwerkingsverbanden biedt Oceans at Work toegang tot innovatieve technologieën die bijdragen aan grootschalig herstel van oesterriffen. Onder laboratoriumomstandigheden en in een Bonamia-vrije kweekomgeving, vestigen oesterlarven zich op handzame, natuurlijk afbreekbare structuren. Vervolgens wordt dit oesterspat ‘uitgezaaid’ in zee. Dit maakt het mogelijk om hectaren rif te herstellen.
Kijk voor meer informatie over deze innovatieve technologie op de website van onze kennispartner BlueLinked.