Zeeboerderij op het land       

Ecologisch gekweekte vis uitzetten voor natuurherstelprojecten

Een van de vormen van actief natuurherstel waar Stichting Oceans at Work aan werkt, is circulaire viskweek. Onder het motto:
1 vis op je bord, 1 vis in zee, moet deze ecologische manier van vis kweken niet alleen zorgen voor een positieve impuls aan de eiwittransitie, maar ook aan het ‘rewilden’ van de oceanen. De vissen die worden gekweekt zijn zo natuurlijk en gezond, dat ze behalve voor consumptie ook geschikt zijn om uit te zetten in zee voor natuurherstelprojecten.

Met het innovatieproject Zeeboerderij op het land (2021-2023), mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, zijn met succes de eerste praktijkproeven uitgevoerd om een broedhuis op te zetten voor de circulaire viskweek. Projectpartners waren Stichting Blauwe Polder, Salt Farm Foundation en BlueLinked.

Doel van het project was om met circulaire technieken vissen zoals tarbot en kabeljauw te kweken op plekken in het Waddengebied die minder geschikt zijn voor landbouw. De resultaten van het project zijn toegankelijk om in een vervolgtraject op grotere schaal elders toe te passen.

Dit is hoe het moet worden

De Zeeboerderij op het land bestaat uit:

  • een ‘broedhuis’ waar vislarven vanaf hun geboorte met circulaire kweektechnieken en met levend voer onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden opgroeien tot pootvis-formaat, waarna zij overschakelen op voerkorrels;

  • een ‘uitgroeifaciliteit’ waar de pootvis zich ontwikkelt tot volwassen dieren, eveneens met circulaire kweektechnieken.

Gedurende het project werd het broedhuis ontwikkeld op de proeflocatie van onze kennispartner BlueLinked, in Hazerswoude-dorp. De uitgroeifaciliteit valt buiten het bereik van het project.

Onze partners

  • Dit project is mogelijk gemaakt met steun van het waddenfonds

  • Stichting Blauwe Polder Texel was projectpartner in Zeeboerderij op het land

  • Salt Farm Foundation was projectpartner in Zeeboerderij op het land

  • BlueLinked is kennispartner van Stichting Oceans at Work

Volgende
Volgende

Toekomstige projecten