Werkbezoek aan projectpartner 'Zeeboerderij op het land' op Texel

Met toekenning van een subsidie door het Waddenfonds begin dit jaar, startte onze samenwerking met de Salt Farm Foundation (SFF), gevestigd op het waddeneiland Texel.

In het project Zeeboerderij op het land, onderdeel van Blauwe Polder 1, maakt Stichting Oceans at Work de ontwikkeling van circulaire viskweek met innovatieve technieken mogelijk. De eerste fase waarin we ons nu bevinden, betekent dat in het kweekcentrum van onze kennispartner BlueLinked in Hazerswoude-dorp een broedhuis voor pootvis wordt gebouwd. Hierover zijn al meerdere nieuwsberichten op onze website verschenen. Zodra hier pootvis wordt geproduceerd, breiden we onze werkzaamheden uit naar Texel. Daar bouwen we een uitgroeifaciliteit voor de vissen, eveneens met circulaire technieken.

Om alvast een kijkje te nemen bij onze projectpartner, brachten we een bezoek aan de proeflocatie van SFF op Texel, nabij de Mokbaai, gelegen aan de ingang van de Waddenzee.

 

'Smaakbelevingskas' zilte gewassen

In de 'smaakbelevingskas' van SFF gaf Marc van Rijsselberghe toelichting op wat hier gebeurt. Behalve dat SFF actief is met het kweken van zeewier, spant Van Rijsselberghe zich al tientallen jaren in om landbouwgewassen weerbaar te maken tegen een oprukkend wereldwijd probleem: het steeds zouter worden van bodem en grondwater. Deze verzilting zorgt ervoor dat de voedselvoorziening onder druk staat.

Doel van SFF is boeren te voorzien van kennis en middelen om gewassen te verbouwen op zilte bodem. Dit zorgt ervoor dat minder gebruik gemaakt wordt van zoetwater.

Het was een mooie bevestiging om te ervaren dat SFF met het werk aan zilte teelt uitstekend past bij het pionierswerk van Stichting Oceans at Work. Met circulair gekweekte zeevis, zilte gewassen en zeewier maken we samen het menu van de toekomst compleet.

Vorige
Vorige

Kennismaking Waddenfonds

Volgende
Volgende

Samenwerking Hogeschool Rotterdam