De kweeksystemen draaien

De twee speciaal ontworpen kweekbakken voor het project Zeeboerderij op het land staan op hun plek in het kweekcentrum van onze kennispartner BlueLinked. Hier moeten uiteindelijk de vislarven (tarbot) opgroeien tot pootvis, waarna ze worden overgebracht naar de uitgroeifaciliteit op Texel. Maar zo ver is het nog niet. Lees hier wat er allemaal sinds onze vorige post in februari is gebeurd.

 

10 Meter lang, 1,5 meter breed

De kweeksystemen die zijn ontwikkeld door BlueLinked werken als een mini-zee. Ze heten daarom TinyOcean, meer hierover lees je op de website van BlueLinked.

Elke kweekbak bevat 6.000 liter zeewater, gemaakt van voorbehandeld kraanwater waaraan alle mineralen en sporenelementen uit natuurlijk zeewater zijn toegevoegd.

Misschien vind je het nog een rommeltje, met al die dozen op de grond? We hebben hiervoor een goede reden: er wordt nog dagelijks geklust aan de opstelling!

 
 

Levende zandbodem

Eén van de unieke kenmerken van TinyOcean is de levende zandbodem, bedoeld voor een natuurlijke waterzuivering. Zware en energie slurpende pompen zijn niet nodig, en het plankton blijft in leven als voedselbron voor de vislarven.

Hier zie je de magische bodem, met erboven een ‘meetstraat’ die nog moet worden voorzien van vier sensoren om de waterkwaliteit te meten. Zo houden we de vinger aan de pols wanneer straks de vislarven in de bak rondzwemmen. Gezond water betekent gezonde vissen, zonder antibiotica en andere chemische stoffen.

Licht via de app

Bij een natuurlijk ecosysteem horen ook de abiotische of ‘levenloze’ factoren zoals lichtinval. Boven de kweekbakken hangen daarom speciale, energiezuinige ledlampen die het natuurlijke licht nabootsen.

Koen Tomson (links) en Tim van Veenendaal (rechts), medewerkers van BlueLinked, regelen via de app de instelling van het licht. Zo varieert de golflengte van het licht gedurende de dag, net als bij de zon. Het dag- en nachtritme volgt de seizoenen. En ‘s nachts schijnt zelfs de maan!

Zouden de vislarven die hier straks opgroeien eigenlijk wel merken dat dit niet de echte zee is?

 
 

Wanneer komen de eerste vislarven?

Natuurlijk wil je net als wij weten wanneer de eerste vislarven in de kweeksystemen zwemmen. Helaas kunnen we nog niet voorspellen wanneer dit gebeurt. We zijn van veel factoren afhankelijk, waaronder de aanlevering van materialen zoals de sensoren voor de meetstraat. Daarnaast moeten we ook de klimaatruimte voor de algenkweek verder inrichten. Daarover berichten we de volgende keer.

Houd onze website in de gaten voor meer updates over de Zeeboerderij op het land of volg ons op LinkedIn!

 
 
 
Vorige
Vorige

Waarom doen wij dit?

Volgende
Volgende

Lancering nieuwe website