De Kracht van het Ecosysteem Actief Natuurherstel

Stichting Oceans at Work is centrale verbinder en katalysator binnen het Ecosysteem Actief Natuurherstel. De ANBI-status van onze stichting ziet toe op het strategisch benutten van kennis, zonder winstoogmerk. Wij verbinden partners die vanuit een intrinsieke motivatie willen bijdragen aan het terugbrengen van de wildernis in zee. Daardoor kan de kennis die hiervoor nodig is op de juiste manier worden toegepast en versnellen we samen onze reis naar die stip op de horizon: een gezonde, veerkrachtige oceaan, bruisend van leven.

Waarom spreken wij over een ecosysteem in plaats van een zakelijk netwerk?

Stichting Oceans at Work hanteert de term 'ecosysteem' omdat ons model gericht is op het creëren van blijvende waarde door middel van samenwerking, kennisdeling en innovatie. Dit sluit direct aan op de principes van duurzaam ondernemen en wet- en regelgeving zoals ESG (Environmental, Social & Governance), de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en de EU Natuurherstelwet.

De parallel tussen natuurlijke en zakelijke ecosystemen

Een natuurlijk ecosysteem bestaat uit diverse organismen in een natuurlijke omgeving zoals een oceaan, bos of woestijn, die onderling van elkaar afhankelijk zijn voor hun voortbestaan. Dit geldt ook voor zakelijke ecosystemen, waarin bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties elkaar versterken.

Een zakelijk ecosysteem is meer dan een verzameling bedrijven of organisaties die samenwerken. Het is een dynamisch, zelfregulerend systeem waarin deelnemers elkaar versterken, kennis circulair wordt gedeeld en gezamenlijke groei ontstaat. Deze definitie heeft sterke parallellen met natuurlijke ecosystemen, waar samenwerking en wederzijdse afhankelijkheid leiden tot veerkracht en duurzame ontwikkeling. Ecosysteempartners investeren op basis van geschatte projectwaarde in het ecosysteem actief natuurherstel met tijd, mensen en/of geld.

Benieuwd naar de voordelen van een ecosysteem? Lees onze blog hierover.

Vorige
Vorige

Wat zijn de voordelen van een ecosysteem?

Volgende
Volgende

De tarbot groeit!